Terug naar af?

Er is veel verandert in mijn leven. Ik herinner me nog heel goed dat ik als kind voor mijn moeder gasmunten  moest halen bij de Coop  op de hoek van de Merelstraat en de Nachtegaalstraat. het was haast een wekelijks ritueel. Zonder die munten kon er niet op et stadsgas gekookt worden en kon de douche die wij in deze arbeidersbuurt hadden niet van warm water worden voorzien. Dit was in de vijftiger jaren, zeg maar 1956-57, ik was 6 jaar en kon die boodschap heel goed doen. Met een rijksdaalder stevig in de knuist op naar de winkel en met een bundeltje gasmunten kon mijn moeder weer een aantal dagen vooruit.

Dan lees je anno 2018 de prepaid gas met een app op je mobiele telefoon in veel gevallen kan voorkomen dat gebruikers een betaalachterstand oplopen.

Eigenlijk niets nieuws.

 

Er is veel verandert in mijn leven. Begin 60-ger jaren werd aardgas gevonden in de provincie Groningen. Dat betekende meteen een boost in de werkgelegenheid. Wij moesten allemaal over van stadgas naar aardgas. Een hele operatie die vlotjes werd uitgevoerd. Huis aan huis kwamen de monteurs van het gasbedrijf om de gasfornuizen en de geisers om te bouwen naar het destijds nog goedkope aardgas.

Nu anno 2018 moeten we van het aardgas af Niets nieuws zou je zeggen, alhoewel de operatie van destijds niet uitgevoerd kan worden maar dat er naar een alternatief moet worden gezocht.

Er is veel verandert in mijn leven. In de 50-ger jaren hadden we draadomroep via de radiodistributie in huis. Een kabel kwam het huis binnen met een bakelieten draaiknop op de muur. Er kwamen 4 zenders uit die draad en de speaker in de kamer zorgde voor de mooiste momenten.

Tegenwoordig is de kabel waarop we allerlei zenders TV en radio kunnen ontvangen en zelfs internet de vervanging van dit oeroude fenomeen, behalve in de onrendabele gebieden, die moeten zich behelpen met een steeds slechter wordende kwaliteit van klanken en beelden uit de ether.

Er is dus echt niets veranderd we gaan weer terug naar af!

Advertenties

Over catthysplace

allesdoener
Dit bericht werd geplaatst in persoonijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s