Willy Weits

Willy Weits

1930-2004

Zijn leven is muziek en muziek is zijn leven.

Necrologie| Organist Willy Weits (1930-2004)

Van bruiloften tot Concertgebouw

De in december 2004 overleden Willy Weits kwam op 15 april 1930 in Appingedam ter wereld als Wijtze Hendrik Weistra. Zijn muziekcarriere begon in het cafe van zijn ouders in Peize. “Als de artiesten ’s morgens uitsliepen, brak ik de koffers open om acordeon of orgel te kunnen spelen”, vertelde hij over die tijd.

Willy Weits speelt in Frigge

Als muzikaal wonderkind speelde hij al accordeon op feesten en partijen. Hij vormde een duo met zijn nichtje Kitty Velleman met wie hij geregeld optrad voor het Groninger radiostation, de Rono. Op zijn vijftiende kreeg hij een vaste aanstelling bij de Rono als organist, arrangeur en begeleider.

30-04-1953

In de jaren vijftig en zestig begeleidde hij, inmiddels onder zijn artiestennaam Willy Weits, artiesten als Corrie Brokken, Imca Marina, De Ria’s en Ivan Rebrov. Hij speelde in diverse orkesten, waaronder de Scarlet Pimpernels waarvan hij mede-oprichter was. “Ik leerde in die tijd goed orgel spelen. Het orgel werd mijn brood”.

Landelijke bekendheid verwierf Willy Weits als bespeler van het Magic Organ van de legendarische Vara-organist Cor Steyn. Steyn hoorde Weits eens orgel spelen en zei: “Jij wordt mijn opvolger. “Die belofte resulteerde in 1966 in Weits aanstelling als hammondorganist bij de Vara. Naast vele radiouitzendingen vulde hij vier lp’s met muziek van dit orgel.

16-07-1964

Later bespeelde Weits ook het orgel van de Britse BBC en vanaf 1975 het Avro-concert-orgel. Hij speelde op galadiners en trad, tot zijn grote trots, twee keer op in het concertgebouw in Amsterdam, maar voelde zich net zo op zijn gemak op bedrijfsfeestjes.In totaal maakte Weits twaalf lp’s. In 1997 produceerde hij nog een cd, Nostalgische Melodieen, in strikt danstempo. Zijn repertoire varieerde van Weense en Hongaarse dansmuziek tot alle na-oorlogse slagers. Hij componeerde zelf ook.

16-03-1968

“En dat allemaal na amper twee jaar pianoles’, zei hij eens met de hem kenmerkende bescheidenheid. Ondanks dat muziek maken zijn beroep was, is Willy Weits altijd een ras-amateur gebleven – in de goede zin des woords.Tot in de jaren negentig bracht Weits, die in zijn vrije tijd schilderde, zijn dansmuziek ten gehore op bruiloften en partijen.

11-01-1961

Eind 2002 werd hij getroffen door een herseninfarct. Muziek maken en schilderen kon daarna niet meer. Willy Weits is 74 jaar geworden.

14012-19645-10-1964

5 reacties op Willy Weits

 1. Tjerk Bekius zegt:

  20 MAART 2013 om 19.30 dan gaat de docu van Willy Weits in de Schutse in Leek in premiére.
  De duur van de dvd is 24 min.
  Bij de voorstelling is Mieneke Zevenberg en Tjerk Bekius aanwezig die de makers zijn van de docu.

  • Ina zegt:

   Hey dat ik mijn (overleden) oom. Hij was getrouwd met tante Sini Douwes, die al eerder is overleden. Dat was de zus van mijn vader. Mijn ouders hadden veel platen in huis van oom Wietse en nu vinden we beeldmateriaal op internet.

   Is het mogelijk om de DVD te bestellen, die afspeelbaar is op de pc, want een dvd speler hebben ze niet.

   Ik hoor graag van u.

   Groetjes, Ina Pit-Douwes

   • Ina zegt:

    Ik vergeet erbij te vermelden, dat door brand in hun woning al die platen zijn verwoest.
    En mijn moeder vraagt zich af, wie u bent, dat u 9 jaar naar zijn overlijden nog een film over hem maakt.

    Groetjes, Ina Pit-Douwes

  • MaRia van der Veen-Weistra zegt:

   Geachte heer Tjerk Bekius.
   Vanmorgen las ik tot mijn grote verbazing uw bericht over het in première gaan op 20 maart 2013 van de documentaire over mijn vader “Willy Weits”.
   Dit was mij geheel onbekend.
   Op 17 februari 2012 vroeg Mieneke Zevenberg mij telefonisch toestemming voor het afmaken van een documentaire over het laatste gedeelte van zijn leven. Deze zou uiteindelijk bestemd zijn voor het Groninger Filmarchief.
   Op 21 februari heb ik haar, na overleg met mijn broer, teruggebeld en uw beiden daarvoor toestemming gegeven. Wij waardeerden uw en Mienekes inzet ten zeerste. Daarbij heb ik ook gezegd dat wij dan wel graag wilden dat het vooral over zijn muziek zou gaan. En dat wij, gezien de vele fouten in feiten en taal op diverse sites over hem, wilden dat de eventuele tekst in orde zou zijn.
   Mieneke beloofde dat zij daarvoor zou zorgen. Er zou eerst een gesprek met mij komen om een en ander te bespreken.
   Even daarna stond er een ‘promo’ van de documentaire op het internet; helaas toch met fouten en slecht taalgebruik. Omdat ik last kreeg van plaatsvervangende schaamte en wetende dat mijn vader dat ook zou hebben gehad, heb ik Mieneke per e-mail d.d. 24-2-2013, met alle respect, gevraagd of zij de tekst kon (laten) verbeteren.
   Daarop heb ik geen antwoord gekregen. Tot op heden heeft zij zelfs helemaal nog geen contact met mij opgenomen.
   U zult mijn verbazing van vanmorgen dan ook wel kunnen begrijpen, neem ik aan.
   Ik zal hierover natuurlijk contact met Mieneke opnemen.
   Met vriendelijke groet,
   MaRia van der Veen-Weistra.

 2. Tjerk Bekius zegt:

  Wij zijn een docu aan het maken over Willy zoals hij speelt en schildert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s